Telefonları oldukları gibi mi seviyorsunuz yoksa yapay zeka direksiyona mı geçmeli?

0

Hepimiz bir çağda değişime tanık oluyoruz. Yapay zeka artık en popüler trend ve hızla yetenek kazanıyor. En yeni modeller artık makyajlı videolar ve fotoğraflar oluşturabiliyor, müzik yazabiliyor, geziler düzenleyebiliyor… bu nereye kadar gidecek?

Bir anlığına telefonların ve uygulamaların geleceğini düşünelim. Yapay zeka o kadar büyürse artık ana ekrana ve telefonunuzdaki uygulamalara ihtiyacınız kalmazsa ne olur? Peki ya AI ile yazabileceğiniz veya konuşabileceğiniz bir anlık ekran görseniz ve o her şeyi yapsa? Akıllı evlerin yapılışı da büyüyüp hayatınızın tamamını saracak kadar büyüyebiliyor…

Telefonların şimdiki gibi olmasını istiyor muyuz? Yoksa onların gitmesini ve yerini yapay zeka destekli bir telefonun almasını mı istiyoruz?

Yapay zeka destekli bir telefona sahip olmak (çoğu zaman!)

İşte bu yüzden harika

  • Zaman kazandıran: Değerli zamanınızı küçük bir telefon ekranına bakarak harcamayacaksınız. Demek istediğim, etrafımız sürekli telefon ekranlarına bakan insanlarla dolu (elbette bir şeyler yapıyorlar). Yapay zekaya sizin için bir şeyler yapmasını emrederseniz telefonunuzu bırakıp etrafınızdaki dünyaya bakabilirsiniz. Mesela benim için İtalya'ya bir gezi düzenlemesini istiyorum. Ben en yakın arkadaşımla kahve içerken ve yaratıcı fikirlerimi onunla paylaşırken, onun kendi işini yapmasına izin verebilirim.
  • Enerji tasarrufu: Bir şeyi çözmek için zaman ve enerji kaybetmenize gerek kalmayacak. Bir uygulama güncellemesinin her şeyi değiştirdiğini ve sosyal medyada yayınlamak üzere bir fotoğrafı hızlı bir şekilde düzenlemek istediğinizi düşünün. Ancak artık “Kırp” düğmesini bulamıyorsunuz. Yerini bulmaya çalışırken gözlerinizin sulanması yerine yapay zekadan fotoğrafı istediğiniz gibi düzenleyip sosyal medyada yayınlamasını istiyorsunuz. Sonra yine hayatınızda bir telefon uygulamasını araştırmaktan daha önemli bir şey yapıyorsunuz.
  • Odaklanmış yardım, ya da temelde ne istediğinizi bilmeden önce bile ne istediğinizi anlamak. Diyelim ki elinizde sadece kendinizin ve köpeğinizin çekildiği bir video var ama bir nedenden dolayı bundan hoşlanmıyorsunuz. “Video düzenleme için en iyi uygulamalar 2032” konusunu okumak, yüzlerce uygulamayı indirmek ve oradaki reklamlarla mücadele etmek yerine, yapay zekaya videonun daha sevimli görünmesi ve çocuğunuza olan sevginizi göstermesi için düzenlenmesini istediğinizi söyleyebilirsiniz. köpek. Ayrıca AI videoyu analiz edebilir ve arka plandaki kirli çamaşırlardan kurtulup yerine çiçekler koyması gerektiğini anlayabilir. İşte buyurun!
  • Daha da fütüristik: Yapay zeka sizi tanıyacak. Ne kadar çok kullanırsanız, neyi sevdiğinizi, eşyalarınızın nasıl düzenlenmesini, otellerinizi ve gezilerinizi nasıl beğendiğinizi vb. o kadar çok bilir. Bu, size seçenekler sunarken daha da doğru olacağı anlamına gelir.
İlginizi Çekebilir;  Fiziksel aktivite ve egzersiz için en iyi mobil oyunlar

İşte bu yüzden temelde berbat

  • Gerçekten güvenebilir misin? Yani yapay zeka gelişiyor ve daha da iyi hale geliyor, ancak topladığı bilgiye, onu nasıl toplayıp size sunduğuna ne kadar güvenmek istiyorsunuz? Güvenilir olduğunu bildiğiniz siteleri mi kullanacak yoksa uyduracak mı? Özellikle tatilinizi planlamak veya civardaki en iyi diş hekimini bulmak istiyorsanız bu çok önemlidir.
  • Hayır, gerçekten buna güvenebilir misin? Peki ya topladığı şeyler itibaren Sen? Renk düzenleme tercihlerinizi çevrimiçi ortamda yaymayacağına ve herkesin benzersiz tarzınızı kopyalamayacağına güvenebilir misiniz? Yoksa kendin hakkında anlattığın bilgiyi kim olursa olsun satmak için mi kullanacak? Gerçekten sizi bir kişi olarak kopyalayıp, baş karakter olarak başkasının kitabını yazabilir mi? Bu bir bakıma kimlik hırsızlığı değil mi?
  • Peki ya kontrol? Peki ya yapay zekanın telefonunuza sizden bir şeyler sakladığını ya da hoşlanmadığınız şeyleri yüklediğini düşünüyorsanız? Ekranı göremiyorsanız ne yaptığını, hangi uygulamaların, hangi fotoğrafların olduğunu nasıl bileceksiniz..?

Mevcut nesil telefonlar ve uygulama ortamları çok iyi (çoğu zaman)

İşte bu yüzden harika

  • Kontrol: Telefonunuzda ne yaptığınızın, neyi nereye kaydettiğinizin ve neyi sildiğinizin kontrolü sizdedir. Uygulamaları yükleyebilir ve kaldırabilirsiniz ve bunları kullanma bilgisine sahipsiniz.
  • Beyin egzersizi: Yeni bir uygulamayı öğrenirken veya yeni bir uygulama güncellemesinin yarattığı değişiklikleri keşfederken beyniniz egzersiz yapar. Beyninizi herhangi bir şey için kullanmazsanız tembelleşebilir.
  • Özelleştirme: telefonunuzun ve uygulamalarınızın görünümünü özelleştirebilirsiniz. Uygulamalarınızı düzenlemek, duvar kağıtlarını değiştirmek ve bu telefonu benzersiz bir şekilde kendinize ait kılmak güzel bir duygu. Ne kadar organize olduğunuzu görsel olarak yansıtmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir ve ben şahsen o ekrandaki neredeyse her şeyi değiştirebilme hissini seviyorum.
  • Güvenlik/Gizlilik: Yaptığınız şey konusunda kendinize güvenebilirsiniz. Çoğu zaman bir gezi için araştırma yapıyorsam hangi siteleri ve neden ziyaret ettiğimi biliyorum. Ekran görüntülerini kaydedebiliyorum ve farklı web sitelerindeki bilgileri karşılaştırabiliyorum, bu da kendi mantığımı kullanarak kendi fikrimi oluşturmamı kolaylaştırıyor. Ayrıca bilgilerimi şüpheli web sitelerine vermiyorum ve genellikle internette güvende olmayı seviyorum. Üstelik bilgimi geliştirip daha da güvenli hale gelebilirim.
İlginizi Çekebilir;  Akıcı mobil oyun deneyimi için telefon soğutucuları kullanımı

İşte bu yüzden temelde berbat

  • Harcanmış zaman: her şeyi manuel olarak yaparak çok zaman kaybedebilirsiniz. Örneğin bazen Instagram için bir reel'i beğenime göre düzenlemek için saatler harcamam gerekiyor, bu arada bu zamanı ailemle veya arkadaşlarımla geçirebiliyorum. Bazı uygulamalar (özellikle sosyal medya) bağımlılık yaratacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle saatlerce süren anlamsız kaydırmanın kurbanı olabiliriz.
  • Uygulama karışıklığı: Bazen, tam olarak yapmasını istediğiniz şeyi yapan, ihtiyacınız olan uygulamayı bulmadan önce sayısız uygulamayı denemeniz gerekir. Elbette, bu nedenle “en iyi uygulama…” türü makaleler çevrimiçi olarak mevcuttur, ancak aynı zamanda denemeniz için en az 5-10 seçeneğe de sahiptirler. Bu sizi oldukça sinirlendirebilir, özellikle de ihtiyacınız olanı bulamıyorsanız (ve bu arada ben de sabırsızsanız).

İşte AI telefonları yapan veya bozan şeyler

  • Senin için her şeyi yapacağına ne kadar güvenebilirsin? Güvenilir mi, kim yaptı (ve ne istediler?), bilgiyi nereden alıyor?
  • İhtiyacınız olan sonucu elde etmenin ne kadar doğru olduğu. Sonucu ayarlayarak ve her seferinde sonucu iyileştirmek için yüzlerce komut vererek zaman kaybederseniz, sanki telefonunuza bakıp bunu kendiniz yapıyormuşsunuz gibi olacaktır.
  • İnsanlar özelleştirme seçeneklerine ve uygulamaları yüklemeye/kaldırmaya yeterince önem verecek mi? Yapay zeka sizin için her şeyi yapıyorsa, telefonunuzun kontrolünün ne kadar sizde olduğunu hissedeceksiniz?

Kimin tarafı Sen Açık?

Her iki taraf için de artı ve eksilerin listesi kesinlikle kapsamlı değildir. Belki burada ifade ettiğimden farklı bir bakış açınız var ya da taraflardan birine güçlü bir şekilde karşılık veriyorsunuz.

Yapay zeka destekli bir telefonu denemek için sabırsızlananlardan mısınız? Yoksa bu yapay zeka bolluğunun artık sona ermesini ve yapay zekanın telefonunuzda bir uygulama olarak kullanılmasını mı istiyorsunuz? Düşüncelerinizi paylaşın ve bakalım tarihin doğru tarafında kim yer alacak!

İlginizi Çekebilir;  Cep telefonu kamerası nasıl daha iyi fotoğraf çeker?

Bana gelince, telefonumda yaptığım her şeyi yapay zekanın yapmasına izin vermek bana çok cazip geliyor. Ama aynı zamanda gereksiz çerezlere izin vermeyen, WhatsApp'ın veri çalabileceği korkusuyla Signal hesabına sahip olan ve uygulamaların fotoğraf galerimin tamamına erişimini her zaman sınırlayan güvensiz bir tipim. Yani evet, belki de telefonu olduğu gibi sevenlerin yanında yer alırım. Senden ne haber?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.